Je bekijkt nu Wat is een amberblokje?

Wat is een amberblokje?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:17 september 2021
  • Berichtcategorie:Blog

Wat zijn amberblokjes?

Dat wil ik graag aan je uitleggen in deze blog. Je hebt ze misschien al eens voorbij zien komen in een advertentie, of ergens in een woonwinkel geroken, Marokkaanse geurblokjes. Alhoewel men in het algemeen over amberblokjes spreekt.

Eigenlijk heb ik het al verklapt, een amberblokje is een geurblokje wat uit Marokko komt. Amber is een geur, en de oorspronkelijke Marokkaanse geurblokjes waren er in de geur amber. Vandaar dat de naam die voor alle verschillende Marokkaanse geurblokjes gebruikt wordt toch vaak ‘amberblokje’ is. Amberblokjes hebben de weg naar Nederland gevonden en langzaamaan raken we allemaal betoverd door de heerlijke geuren van de Marokkaanse blokjes.

Marokkaans amberblokje
Marokkaans amberblokje

Waar gebruik je een amberblokje voor?

Een amberblokje is heel veelzijdig te gebruiken. Zoals ik je al vertelde is een amberblokje een geurblokje. Je gebruikt het blokje dus om een lekkere geur te verspreiden. En waar je dit wilt doen kun je helemaal zelf bepalen. Een amberblokje kun je gebruiken in elke ruimte van je huis. Voor een kleinere ruimte zoals een toilet, bandkamer of hal is één blokje voldoende. In een wat grotere ruimte kun je twee of meer blokjes gebruiken.

Je kunt een amberblokje ook gebruiken om een lekkere geur in je linnenkast te krijgen, en er zijn ook mensen die het geurblokje in hun auto leggen om de geur te verfrissen.

Je kunt het blokje dus gebruiken als geur voor in je huis, maar wrijf ook eens met het blokje over je huid. De heerlijke geur van de blokjes is ook erg prettig om als parfum op je huid te gebruiken. En niet alleen de geur is fijn, het zorgt ook voor rust en ontspanning.

Moederdag 2024 - Cadeau set voor Moederdag
Decoratieve set met blokjes en rasp

Hoe gebruik je het amberblokje?

Je krijgt een amberblokje vaak geleverd in een zakje van tule. Maar sommige winkels verkopen het geurblokje gewoon los. Het zakje is wel erg handig, want zodoende kan je het geurblokje gemakkelijk op hangen in bijvoorbeeld het toilet of de linnenkast. Naast dat het zakje handig is, is het ook decoratief.

Je kunt een amberblokje ook wegleggen. Er zijn speciale schaaltjes en bakjes te koop. Variërend van hout tot metaal, en van schelpen tot keramieken schaaltjes. Er is dus voor elke inrichting wel een passend accessoire verkrijgbaar. Zelf vind ik het erg mooi om een geurblokje op een schaaltje mee te decoreren tussen andere woondecoraties.

In het begin ruikt je blokje sterk, als je na verloop van tijd de geur van je amberblokje afneemt gooi je het niet weg! Nee, want een amberblokje van goede kwaliteit gaat zeker een jaar mee. Wat doe je dan wel als de geur af neemt…. Je schraapt met een mesje een laagje van het geurblokje af. Hierdoor komt er een nieuwe laag tevoorschijn die weer de oorspronkelijke sterke geur geeft. En zo kun je door gaan en iedere keer opnieuw weer een nieuwe laag tevoorschijn halen.

Het schraapsel wat van het Marokkaanse amberblokje is afgekomen gooi je ook niet weg. Je kunt dit nog op twee manieren gebruiken. Je kunt er wat van in je stofzuigerzak doen, door de warmte van de motor van de stofzuiger gaat het schraapsel sterker ruiken en zodoende verspreid je de heerlijke geur van het amberblokje door je huis. De andere manier om nog een keer van de geur van je blokje te genieten is door het schraapsel te smelten in een waxbrander. Het schraapsel wordt warm en vloeibaar en zal sterker gaan ruiken.

Sommige mensen leggen het geurblokje ook wel eens op de verwarming. Door de warmte van de kachel gaat het geurblokje ook sterker ruiken. Als je ervoor kiest om dit te doen leg dan altijd wel een schaaltje of bakje onder het blokje. Dit om te voorkomen dat je vlekken in je vloer gaat krijgen. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je amberblokje gaat smelten.

Brander voor Amberblokjes - Brander voor wax
Geurbrander voor amberblokjes

Waar is een amberblokje van gemaakt?

Een amberblokje bestaat voor het grootste gedeelte uit wax. Dit is ook de reden waarom de geurblokjes sterk reageren op warmte en zacht worden of smelten bij warmere temperaturen. Essentiële oliën zijn ook een belangrijk ingrediënt van een amberblokje. Daarnaast is er geur toegevoegd die van toepassing is voor de geur van het betreffende blokje. Zo zit er in het geurblokje ‘jasmijn’ een jasmijngeur, en musk in het geurblokje ‘musk’.

Traditionele amberblokjes worden met de hand gemaakt. Elk geurblokje is hierdoor verschillend van vorm en niet voorzien van hele strakke randen. Vanzelfsprekend komen Marokkaanse amberblokjes uit Marokko, veelal worden ze gemaakt in Marrakesh. Zoals met alles zijn er ook ‘namaak’ amberblokjes verkrijgbaar. Wil je de echte sensatie van het amberblokje ervaren, let er dan op dat je een amberblokje uit Marokko koopt. Ga ook niet voor de goedkoopste geurblokjes, deze hebben niet de kwaliteit die je wilt hebben. De amberblokjes die Creatieve Decoraties Voor Jou verkoopt zijn gegarandeerd Marokkaanse amberblokjes.

amberblokjes set van drie

Ben jij al betoverd door de geur van amberblokjes?

Als je eenmaal een amberblokje hebt geroken, dan herken je het daarna gelijk. De geur is zo geweldig, jammer dat ik het je niet kan laten ruiken in dit bericht. Afgelopen zomer was ik regelmatig te vinden op fairs en gezellige markten. Natuurlijk had ik de geurblokjes bij, en ze verkochten zichzelf. Met de windvlagen mee verspreide zich een heerlijke geur. Met je ogen dicht zou je jezelf op een lokaal marktje in Marrakesh wanen. En ook in mijn winkeltje ruikt het er heerlijk naar. Vanzelfsprekend heb ik ze ook in huis, de bloemige jasmijn blokjes in de toiletruimte en badkamers, en de wat zwaardere musk in de woonkamer.

Een amberblokje is leuk om cadeau te geven, aan jezelf of een ander. Amberblokjes en schaaltjes voor amberblokjes zijn verkrijgbaar in mijn winkel en webwinkel en door het compacte formaat zijn ze ook nog eens heel voordelig te verzenden! Ik zou zeggen, probeer maar eens een geurblokje, je gaat er zeker geen spijt van krijgen.